info

rasebeskrivelsefra wicepedia

Bichon Havanias kommer fra Cuba,Dens opprinnelse er ikke sikkert fastlagt og det finnes mange ulike teorier om dette. I likhet med Bichon Frisepuddel og mange andre krøllete og lokkete hunder, stammer Bichon havanais fra Barbet (vannspaniel). Bichon Havanais stammer fra Malteseren, som er en rase som har enda lengre pels enn hva Hvanaisen har, men likheten er at dem begge har rett pels å ikke krøller. Navnet Bichon er egentlig forkortelse for Barbichon. Når den tidligere vannspaniel-typen ble brukt som arbeidshund, med oppgave å apportere fugler fra vannet, ble den mindre Bichon bare brukt til selskapshund. Bichon havanais kan også brukes som Sirkus hund.

Fiorenze Fiorone skrev i sin bok «308 recognized breed» at Havaniasen stammet fra den italienske Bolognese som italienerne tok med seg til Argentina og krysset med en liten sydamerikansk puddel og dermed oppsto et nytt medlem av Bichonfamilien.

Til tross for alle teorier synes cubanerne å tro at Havanaisen kom til Cuba med italienske sjøkapteiner. Hundene ble gitt som bestikkelse til velstående cubanske familier, slik at kapteinene kunne få solgt sitt smuglergods.Som det så ofte er tilfellet med slike små selskapshunder, ble også havaneseren overklassens hund.

På 1700-tallet ble rasen også kjent og populær i Europa, men som mange andre raser ble den fort glemt for så på ny og dukke opp igjen som sirkushunder på 1950- tallet. At rasen har utbredt seg slik, har vi noen godhjertede eksil-cubanere å takke for. Da de flyttet til USA under Cuba-krisen tidlig på 1960- tallet, tok de hundene sine med seg og det er fra disse våre dagers Havanais stammer. I den senere tid er det bekreftet at det fortsatt fins igjen noen få eksemplarer på Cuba.

Havanaisen har et åpent og charmerende vesen som lett fører til at den blir midtpukt i familien. Det er en meget intelligent hund, og dette sammen med dens store nysgjerrighet og lysten på nye utfordringer, gjør at den er lett å dressere. Noe at den også ble brukt som sirkusshund viser. Det charmerende skuespillertalentet har nok hunden fortsatt i behold. Selv om hunden er liten, er den også en utmerket vakt og gjeterhund. På Cuba ble den blant annet brukt til å passe kyrne og til fuglejakt.

Også dagens havanais har et tydelig vokterinnstinkt, og den lar høre fra seg når det kommer besøk.

Havanaisen er en flink svømmer som liker å boltre seg i vannet. Den skal ha en lang, fyldig og bløt pels som ikke har noe sesongbestemt pelsskifte. Regelmessig stell gir det fine silkeaktige utseende. Den kan bades så ofte man ønsker.

Havanaisen har vanlig levealder, og rasen kom til Norge så sent som i 1989. Det samme året ble det første norske valpekullet født. I 1991 ble det registrert 20 hunder i Norge. Rasen har egen raseklubb Norsk Bichon Havanais Klubb.

Oppførsel og væremåte Bichon Havanais er en livlig liten hund som elsker å være midpunktet i familien. Havanaisen er en snill og rolig hund som søker kontakt når han ønsker kos og klem som er noe den aldri blir lei av. Om du en dag ikke finner din Havanaise hund i huset kan du bare snu deg så står den mest sannsynlig bak ryggen din. Havanais hunden følger etter de han er glad i. Bichon Havanaisen er en nysgjerrig liten hund som vil få med seg alt som skjer både inne og utenfor huset. Den elsker å ha muligheten til å se ut vinduet.

Havanisen liker godt å gå tur, men har ikke et stort behov for aktivitet.

Havanisen elsker å få lov til å bli med på det familien skal, nesten uansett hva dette er.

Adresse

mabel tollefsen
bakkegt 5
4307 sandnes
Norge

infohefte

http://nbhk.info/dokumenter/infohefte_2015.pdf